Spring naar toolbar

Platform HR 17 januari ‘Goede voornemens over vitaliteit’

In het HR Platform van 17 januari werd bij de Autoriteit Persoonsgegevens met ca. 15 collega’s een geanimeerd gesprek gevoerd over vitaliteit aan de hand van aansprekende voorbeelden van Huurcommissie en Kansspelautoriteit. Peter de Wit (Huurcommissie) deelt hoe ze binnen de organisatie gebruik maken van een simpel (maar wetenschappelijk bewezen) model om energie en bevlogenheid zoveel mogelijk te bundelen. Uiteraard met het idee om daar waar nodig actie op te nemen. Valerie Stallen deelt de succesvolle aanpak van de Kansspelautoriteit om na een stressmeting medewerkers te stimuleren hun ‘energiebatterijen’ op te laden: fysiek, mentaal, emotioneel en zingeving. 50% van de medewerkers heeft deelgenomen. In kleine groepen hebben we kennis en ervaring uitgewisseld op gerelateerde issues zoals:

  • Praktische tips om te voorkomen dat ‘de waan van de dag’ roet in het eten gooit: tijd maken voor reflectie is normaal, vitaliteitsmeters verzinnen, welke indicatoren heb je ten aanzien van energie en bevlogenheid, persoonlijk leiderschap in het DNA van de organisatie krijgen.
  • Succesvolle en mislukte projecten op vitaliteit en welke lessen kunnen we daaruit trekken: anonimiteit kan helpen maar ook een ‘groeps-gesprekshulp’ (zie tips).  Ook financiële fitheid kan invloed hebben op de energie van de werknemer en kan in sommige gevallen ook gevaarlijk zijn (chantabel/reden voor ontslag).
  • Gedragsverandering en de rol van de organisatie/werkgever: kies de goeie woorden, wees creatief, minder praten over werkdruk en stress maar meer over energie en bevlogenheid.
  • Grenzen tussen privé en werk, in hoeverre kan/mag/moet een werkgever zich bemoeien met de gezondheid van de medewerker. Wanneer wordt het opdringerig? Ligt heel persoonlijk maar factoren die daarin meespelen zijn. Moet de werkgever voorschrijven dat jij gezond eet (vegetarisch aanbod in de kantine), dat jij kunt fitnessen (of iets anders), dat ouderen een aantrekkelijke regeling hebben om een dag minder te werken etc. Op bepaal je dat zelf? Wat is eerlijk, vinden we de kosten acceptabel, maatwerk?

In de ideale situatie komt dit aan de orde in gesprekken tussen medewerker en manager maar voorwaarde is dat er openheid is en dat men zich veilig voelt. Tips die werden gedeeld:

@

Niet recent actief